ESTETYKA PRACY (e-zajęcia)

Estetyka pracy. Rozpoczynanie ściegu … bez śladu.
Estetyka pracy jest szczególnie ważna przy rozpoczynaniu ściegu, przesyłam więc na Waszą prośbę opis i zdjęcia, które powinny przypomnieć sposób realizacji.Nauka szycia estetycznego jest warta poświęceń, aby efekt końcowy był satysfakcjonujący dla wykonawcy jak i odbiorcy dzieła.
8a. Rozpoczynam szycie, ścieg „za igłą”. Realizuję go na oznaczonej linii szycia ale bez wykonania supełka – czyli długi odcinek nici składam na połowę i podwójną nić przewlekam przez igielne uszko. Tu pojawia się trudność, szczególnie dla początkujących, którzy to woleliby aby nić miała stabilne zakończenie, w tym przypadku nić pozostaje wolna z jednej strony, co umożliwia jej ucieczkę z uszka igielnego. Taki układ nici jest jednak konieczny przy szyciu estetycznym.
Kto nie pamięta jak rozpoczynać ścieg, tak aby był pozbawiony jakiejkolwiek nitki na początku jak i na jego końcu, proszę o kontakt; kto nie wie jak go wykonać prawdopodobnie był nieobecny w trakcie nauki szycia estetycznego.
Przypominam, że ścieg „za igłą” to technika starożytna stosowana zarówno do haftu, czyli szycia dekoracyjnego jak i szycia praktycznego, a także stosowana w liternictwie tkaninowym w okresie średniowiecza.
Ścieg ten imituję stębnówkę, widać ją na stronie wierzchniej. Spójrzcie na drugą stronę materiału, widać tam podwójny układ nici, to właśnie daje moc, ten ścieg jest jednym z najmocniejszych i służy do zszywania materiału w postaci szwu zwykłego zaprasowanego lub rozprasowanego oraz na płasko przy szyciu dekoracyjnym.
Uwaga! Czynności zawarte w poniższych punktach, wykonujemy przy obecności osoby dorosłej ale bez jej pomocy. Pracujemy na siedząco w dobrze oświetlonym miejscu. W czasie przerwy igłę zawsze odkładamy w to samo miejsce, pozostawiając ją w pozycji poziomej dla zachowania bezpieczeństwa. Nie spacerujemy z przyborami. Nożyczki podajemy w bezpieczny, znany Wam z zajęć sposób.

Pozostaję do dyspozycji i pozdrawiam, Barbara Koczur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.